Meny

Storyn om Lotta & Janina och Villa Irma - Sunshinepodden

15 oktober 2017

Vi vill berätta storyn om Lotta och Janina som vi fick äran att träffas under årets solskensresa till Mallorca. Det dröjde inte länge innan man förstod att dessa två kvinnor har ett hjärta av guld och ett driv som förundrar.

Lotta har lång erfarenhet av att jobba med behandling av ungdomar med psykosociala problem och Janina, tidigare försäljningschef på en stor tidning vet vad det innebär att ”vara den jobbiga”, att tjata och gnata för att få igenom avtal och komma fram till en lösning.

2015 startade de Villa Irma, ett behandlingshem för ensamkommande flyktingkillar. De köpte loss en villa, tog risken och investerade sina egna pengar och satsade stort för att hjälpa andra.

De hade en tydlig vision - att skapa förebilder, några som killarna kunde se upp till. De anställde 14 personer med olika bakgrund, och egna erfarenheter av att fly, lämna sina hem och komma till ett nytt land helt tomhänta.

Många gånger kan det ta uppåt 1 år för ensamkommande att få komma in och gå i skolan. För killarna på Villa Irma tog det 3 månader. De styrde helt enkelt upp egen skola där de lärde killarna svenska, om hur Sverige fungerar med för oss självklara grejer som hur skattesystemet fungerar till exempel. Detta gav killarna motivation. De satte upp tydliga boenderegler och struktur, och dagar när killarna vara låga och ledsna slog de på musik och dansade tillsammans! Killarna fick veckopeng om de ställde upp och jobbade med klassiska hushålls-sysslor som att måla, städa, tvätta och gå ut med grannens hund.

Så långt är detta en solskenshistoria. Sorgligt nog dröjde det inte länge innan ny politik kom att påverka. Boenden skulle skötas av kommunerna i egen regi och privata initiativ som Villa Irma fick bomma igen. Killarna fick flytta.

Efter ett tag fick Janina ett meddelande från en av killarna - en bild på boendereglerna där han skrivit sitt och Janinas namn för hand. Hon blev fundersam på vad han kunde mena, och slängde iväg ett frågetecken. Till svar fick hon ”Jag saknar det här! Våra regler och att någon hade koll på vad jag gjorde”. Så otroligt fint!

Kontentan - Du ångrar aldrig något du gör om det känns som att du gör något bra ända in i hjärtat! Oavsett hur det slutade med Villa Irma, som tjejerna nu har förlikat sig med, så var det inte ett misslyckande. Deras hjälp betydde massor för de här killarna och det räcker långt. Trots att man står där och får lära sig allt från scratch, måste sätta sig in i krångliga regelstystem och ständigt stöter på motsånd så blir det i slutändan värt det.
När man gör något som verkligen gör skillnad!

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Vill du vara en del av 4good? Signa upp dig kostnadsfritt för vårt nyhetsbrev och få inbjudningar, pepp och inspiration!