Meny

Sofia Liljas 4 bästa sommartips

16 juli 2017

Sommaren är mitt i sin fulla flora. Allt blommar och prunkar omkring oss. För en del av oss känns den här tiden på året som om allt är möjligt, öppet, tillåtet, lättsamt, lustfyllt, easy peasy. För en del av oss känner vi än mer stress, snart är allt över och vi ska tillbaka in i ekorrhjulen. Hur känns det för dig just nu?

Oavsett hur du upplever sommaren och din tillvaro så befinner vi oss alla i en slags övergång, och övergångar kan vara utmanande dels för att det är snart dags för något nytt, förändring, och dels för att det vi befinner oss i inte är vad vi är vana vid, strukturer och rutiner ruckas. För att du ska få tillgång till hela din kapacitet även i sommar mood vill jag dela med mig av några tankar att processa i hängmattan och några övningar för att förankra dig i din kropp, fördjupa ditt andetag och rikta din uppmärksamhet dit du önskar. På så sätt kan du ge dig själv den sommar du verkligen längtar efter OCH behöver.

STILLHET
Ge dig själv en stund där du kan gå undan, hitta dig en skön plats där du kan sätta dig/lägga dig, gärna utomhus. Uppmärksamma dofter, vinden mot ditt ansikte. Jord, gräs, eller grus under dina fötter. Eller varför inte i vattnet eller i en hängmattan? Låt dina tankar fara än hit än dit. Och lyssna. Vad innehåller dina tankar? Vad är det som snurrar inom dig?

MEDVETEN ANDNING
Lägg en hand på din bröstkorg, och en hand strax nedan för naveln. Känn dina andetag. Precis som de är. Utan att förändra, förställa eller värdera din andning. När och om tankar kommer, låt de komma och rikta sedan åter din uppmärksamhet tillbaka till dina andetag. Var kvar i detta i 3 min. Uppmärksamma efteråt känslan i kroppen, dina tankar, eventuellt nya tankar. Känns det gott, gör det igen.

FYSISK MEDVETENHET
Nästa gång du gör något fysiskt som att klippa gräsmattan, gå till bussen eller tömma diskmaskinen, uppmärksamma din kropp. Försök att uppmärksamma vilken muskel som är aktiv och om det eventuellt finns någon annan muskel som också är spänd och kan spännas av. Flytta din uppmärksamhet till olika muskelgrupper, uppmärksamma aktivitet och avspänning i din kropp.

REFLEKTION
Bär du på en känsla av att du inte hinner med? Att det är så mycket du hoppats på men att tiden rinner iväg? Då kan det vara hjälpsamt att konkretisera vad du skulle kunna välja bort till förmån för att få utrymme för det du verkligen vill. Ställ dig frågorna:

  • Vad är det jag verkligen vill den här sommaren?
  • Vad får min uppmärksamhet?
  • Vad vill jag göra annorlunda?
  • Vad är viktigt på riktigt och fyller mig meningsfullhet just nu?
  • När hösten är här vad vill jag minnas från sommaren?

Kom ihåg, frågorna handlar om dig. Här tänker jag att det gäller samma regel som på flyget, ge dig själv först syre, för att kunna ge den vidare till andra. När du fyller på din egen kopp, kommer det med lätthet flöda över till människor omkring dig.

Jag önskar dig en sommar fylld med skratt, tid med nära och kära, nya inspirerande tankar, och framför allt stunder där du möter och utforskar ditt eget sällskap

Med värme!
//Sofia

Den 14 september är nästa start för onlinekursen Use Your Potential med Sofia Lilja. Intresserad av att gå? Läs mer här!

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Vill du vara en del av 4good? Signa upp dig kostnadsfritt för vårt nyhetsbrev och få inbjudningar, pepp och inspiration!