Meny

Månadens affärsnätverkare - Anna Vogel

5 september 2018

Vi på 4good vill lyfta fram nytänkande framgångsrika kvinnor som gör avtryck! Vi vill hylla dem för deras talanger, initiativ och networking skills. Varje månad möter du en av våra snart 600 affärsnätverksmedlemmar - en networking queen - som inspirerat och imponerat med sin person, inställning och verksamhet.

Augusti månads affärsnätverkare heter Anna Vogel som är med i 4good Business Network i Stockholm. Hon är grundare till Mindful Mojo är coach och mindfulnessinstruktör. Hon är dessutom sångerska, kulturproducent och driver produktionsbolaget Mameluck. Givetvis blir vi väldigt nyfikna på att få veta mer om drivkraften bakom alla Annas spännande projekt!  

Grattis Anna! Berätta, vad gör du och vad har du för bakgrund?
Jag håller kurser i mindfulness för grupper, jobbar som coach och sjunger, skriver och producerar låtar. Jag driver även ett produktionsbolag inom kultur/nöje tillsammans med Ragnhild Glimregn. Vi har tagit fram flera egna föreställningar och hjälpt till att utveckla befintliga idéer med komiker och föreläsare som vi sen har producerat turnéer med. 

Min bakgrund är som dansare, danslärare och koreograf -  jag har alltid älskat att jobba med kroppen. Med mina olika dansjobb har jag haft förmånen att jobba utomlands och jag har bott och jobbat i Spanien, Irland, Japan, Hong Kong m.m. På grund av en skada hamnade jag mer bakom scenen och började producera innehåll istället. Jag utbildade mig även inom musikproduktion för att ha mer kontroll på mitt eget skapande inom musik. Under många år var jag verksamhetsansvarig på ett kulturhus för ungdomar mellan 15 och 25 år i Hallonbergen i Sundbybergs Stad, Aggregat. Där gjorde jag allt ifrån streetdancefestivaler till popkvällar och ungdomsevenemang inom japansk subkultur.. Ett väldigt kul och meningsfullt jobb. Jag har alltid älskat att jobba med människor och kreativitet. Nu är jag redo att ta klivet fram igen och ska ägna mycket tid åt musiken i höst. Och fokusera på att utveckla Mindful Mojo under hösten.

Vilka är dina drivkrafter?
Att inspirera och hjälpa människor att få tillgång till sin fulla potential, att våga och att vara snälla mot sig själva. Att göra världen lite bättre, vackrare och roligare den lilla stund jag är på jorden. Att se till att idéer blir verklighet. Och att kommunicera, connecta och utvecklas tillsammans med andra. Även om plattformarna varierar så har jag alltid samma drivkraft oavsett om jag dansar, sjunger, skriver, skapar event eller håller i en mindfulnesskurs. Det handlar om relationen till oss själva och andra, skapande och utveckling. När jag började dansa upplevde jag t.ex. att jag fick tillgång till ett universellt språk som kunde beröra människor runt om i världen - som att jag kom i kontakt med något som var större än mig själv. Det var alltid mer än bara coola steg för mig.

 Varför gick du med i 4good Business Network?
När jag blev egen och småföretagare blev arbetslivet lite mer ensamt och med färre kollegor. Jag har ofta jobbat i stora hus, Kulturhuset i Hallonbergen och även på Kulturhuset Stadsteatern. Där tutas det i trumpeter, någon barngrupp ska på teater och jag har haft massor av kollegor, allt ifrån vaktmästare och marknadsförare till teknisk personal. Jag insåg snabbt att jag inte kommer få någonting gjort om jag inte får energi av andra också. Så jag skaffade snabbt kontorsplats och gick med i 4good Business Network. Jag var nyfiken på att träffa andra kvinnor som var egenföretagare, som kanske redan tagit  eller var på väg att ta, steget mot en dröm. Och som kanske kom från en annan bakgrund yrkesmässigt än jag själv.

Vad tänker du på om jag säger The Power of Networking?
Att det verkligen ger en väldig Power! Det finns så mycket att hämta i att få nya kontakter, att byta erfarenheter, få nya perspektiv, att kunna fråga om råd eller hjälpa någon framåt. Jag har börjat utmana mig själv ännu mer sen jag gick med i affärsnätverket när det gäller att bygga mina nätverk. Jag vågar höra av mig till människor jag är nyfiken på och har haft ett antal “blinddates” via både 4good Business Network och Instagram som har gett både samarbeten och vänner.

Vad har ditt medlemskap i 4good Business Network givit dig?
Massor av nya kontakter och idéer - vi har också fått förmånen att lyssna på väldigt bra föreläsare. Jag tror att det jag mest fått med mig är att allt känns möjligt att genomföra nu när det gäller min drömkarriär. Hela nätverkets anda är ju att se möjligheter. Jag är helt övertygad om att vi hittar lösningarna när vi aktivt söker dem.

Berätta vad som driver dig i ditt arbete?
Det mesta har jag skrivit ovan, men att göra världen lite bättre, vara kreativ och att beröra, lyfta och connecta med människor är en stark drivkraft. Jag hoppas också att kunna bidra till ett mer jämställt samhälle och att vara med och bryta normer på olika sätt. Jag är uppvuxen i Kista och Solna och jag har gått i Tensta Gymnasium, redan då hade tyvärr många inne i stan fördomar om dessa områden. Mitt liv har alltid innehållit en stor, underbar mångfald av olika människor och jag trivs oftast inte i alltför homogena miljöer, även om jag såklart hamnar där ibland. Rasismen gör mig arg och det kan jag också använda som drivkraft i mitt arbetsliv. Att bidra till att lyfta berättelser som inte alltid hörs eller jobba tätt med människor som driver de frågorna har varit ett väldigt medvetet val.

Vad ser du som största utmaningen för kvinnor i arbetslivet idag och för dig som ledare?
Först och främst så finns det ju fortfarande många strukturella utmaningar. Glastak behöver krossas och maktstrukturer och härskartekniker lösas upp och synas. Här var verkligen #metoo en välkommen kraft, som alla kvinnor oavsett bransch kunde samlas kring. Jag tror att en utmaning är att många kvinnor fortfarande tar mer ansvar i hemmet och är familjens projektledare, vilket kan göra att det blir för få återhämtningsytor för kvinnor som vill göra karriär. En känsla av att inte räcka till. Så en utmaning för engagerade och ambitiösa kvinnor är att jobba och leda hållbart. Sen tror jag att vi kvinnor inte ska sträva efter att vara så himla perfekta, att vi ska berätta vad vi är bra på och att vi ska våga “misslyckas” och chansa. Vi borde hylla oss själva de gånger vi vågar testa nya saker och döpa om alla våra missar till lärdomar och t.om. skryta om dem som viktiga händelser som förde oss framåt mot målet.

Hur gör du för att stärka ditt självledarskap?
Jag coachar mig själv. Försöker prata till mig själv som en bästa kompis eller en coachingklient. Jag mediterar nästan varje morgon och tränar regelbundet. Planerar dagen på morgonen eller kvällen innan så jag vet vad jag ska göra. Dricker gott kaffe och drömmer stort för att stärka motivationen att ta tag i saker. Om du är egen behöver du verkligen se till att vara en BRA chef till dig själv, du måste även sätta dine egna gränser om du inte vill jobba dygnet runt. Och jag läser en massa böcker och lyssnar på poddar inom psykologi, mindfulness, coaching och ledarskap. En ny rutin jag har är ett lite längre morgonmöte med mig själv på måndagar, där jag aktivt söker lösningar och idéer som kan ta mig framåt i mitt företag.

Har du något nätverkstips?
Våga ta kontakt! Om du är nyfiken på någon - hör av dig och ta en lunch eller kaffe. Min erfarenhet är att de flesta vill hjälpa till, dela med sig och utbyta erfarenheter om de har möjlighet. Ibland kanske de inte har tid, men då säger de det och då är det också okej. Du vet aldrig vad den där lunchen kan leda till - ett samarbete, en vänskap, eller kanske bara en rackarns trevlig lunch.

Var hämtar du energi och inspiration?
På en skogspromenad, på ett dansgolv eller när jag umgås med min familj och mina vänner. I en stunds meditation hemma, med en cortado på en uteservering i Spanien eller med ett bad i havet. Jag har blivit bra på att unna mig spa, bastu och stunder i stillhet. Jag hämtar också energi i olika behandlingar som massage och andra kroppsbehandlingar. Då jag levt med fysisk smärta i många år och har en historia av utmattningssymptom så har jag fått lära mig den hårda vägen att jag måste ta hand om både kroppen och själen för att ha tillgång till min energi. Om jag har varit väldigt extrovert och umgåtts med många människor, så behöver jag tanka i ensamhet eller med min familj. Hälsan går först nuförtiden - jag vill aldrig förlora den igen.

Är du nyfiken och vill veta mer om Annas arbete kan du kika in på både Mameluck och Mindful Mojo!

Vill du veta mer om 4good Business Network och göra en intresseanmälan - läs mer här.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Vill du vara en del av 4good? Signa upp dig kostnadsfritt för vårt nyhetsbrev och få inbjudningar, pepp och inspiration!