Meny

Att kunna HLR!

Carina Sunding
12 april 2017

Att kunna HLR känns livsviktigt. Därför blev vi så glada när vi - hela gänget på 4good - fick möjligheten att gå en Hjärt och lungräddningskurs med Viktoria och Robert från Dreamtime HLR. Vi möter ju tusentals medlemmar i nätverket varje år och då ska vi som jobbar kunna känna oss trygga med att vi kan hjälpa till om något händer.

10.000 drabbas av hjärtstopp varje år och endast 500 överlever. Med hjärtstartare kan 75% räddas. Via Hjärtstartarregistret kan du se var du har en hjärtstartare i närheten.

Vi fick lära oss några steg för att bedöma läget;

1. Är platsen säker? Ingrip bara om platsen är säker.
2. Ring 112 och berätta Vad har hänt? Var? Vilket nummer ringer du ifrån?
3. Livstecken - medvetande kontroll. Använd din röst - prata, fråga. Ta i personen. Får du kontakt?
4. Om du ej får kontakt - gör en andningskontroll. Se, lyssna, känn om andning.
5. Se till att luftvägarna är fria (luta huvudet lite bakåt) och placera i stabilt sidoläge om personen andas.
6. Om personen inte andas - påbörja HLR med 30 kompressioner mitt på bröstbenet i höjd med bröstvårtorna varvat med två inblås i munnen (håll för näsan). Ha raka armar för att få mer kraft. Fortsätt till hjälp kommer. Om ni är flera, turas om. Här kan du läsa mer om hur du gör!

 

Se till att personen har fria luftvägar! Om personen andas, lägg sedan i framstupa sidoläge.

Om personen inte har fria luftvägar gör du enligt ovan. Här kan du läsa mer om Viktoria och hennes team på Dreamtime HLR om du vill gå en utbildning med ditt jobb!

Om du kan HLR kan du också vara med och rädda liv genom att anmäla dig till SMSlivräddare Då går det via tekniken och platsfunktionen i mobilen ett larm om du befinner dig i närheten av något som hänt. Helt fantastiskt bra!

Vad vi inte visste när vi gick kursen var att det var Viktoria som skulle bli en av dem som var först på plats vid den fruktansvärda terrorattacken på Drottninggatan i egenskap av sjukvårdsledare. Här kan du höra henne berätta i hos Malou i TV4.

Idag känns det viktigare än någonsin att kunna hjälpa varandra. <3 Kram från oss <3

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Vill du vara en del av 4good? Signa upp dig kostnadsfritt för vårt nyhetsbrev och få inbjudningar, pepp och inspiration!