Meny

Vad drömmer du om att förverkliga?

marie thorslund
11 april 2019

Jag drömmer om en liten strandbod på Gotland! Alla mina sommarlov har jag tillbringat där och det finns ingen plats som betyder så mycket för mig. Minnen från varma, bekymmersfria, soliga och barfota dagar fyllda med bad, skratt och lek. Kvällar i solnedgången, doften av mina farbrors nyrökta flundror. Omgiven av familj och släkt, av alla dom som älskar mig som mest. Min fina farmor som varje dag packade träskrindan fylld med mat och godsaker för en hel dag på stranden, oavsett väder och vind. Dagens höjdpunkt - att gå med farfar och mina kusiner till glasskiosken och köpa min favoritglass 88:an. 

TÄNK om jag skulle kunna förverkliga min dröm och köpa mig en strandbod någon gång i livet. Inga bekvämligheter, inte så mycket att ta hand om, att få vakna upp och blicka ut över havet, DEN KÄNSLAN! 

VILKEN DRÖM VILL DU FÖRVERKLIGA? 

Vi har nyligen inlett ett samarbete med Aktieinvest där vi vill stärka och inspirera fler kvinnor till att ta makten över sin ekonomi! Och jag måste erkänna att spara mina pengar smart har egentligen aldrig varit min starka sida. Jag har inte varit speciellt intresserad, det har känts svårt med aktier och fonder, främst för att jag trott att jag behöver kunna så mycket. Och det har begränsat mig! 

I förra avsnittet av Sunshinepodden gav Carina mig en utmaning, att starta mitt eget aktiesparande genom att öppna ett Investeringssparkonto som är den mest populära kontoformen att ha sina aktier och fonder på. På ett ISK-konto sparar du enkelt i aktier och fonder utan att behöva tänka på att deklarera. Att starta gick på ett par minuter på aktieinvest.se och nu har jag satt igång att månadsspara i två av deras Sparboxar. Sparboxarna ska förenkla och inspirera ditt sparande - perfekt för dig som vill spara på ett bra sätt men inte vet vilka aktier eller fonder du ska välja. Jag fastnade för Framtidsfeministens Sparbox, hon har under fyra år investerat i jämställda bolag på Stockholmsbörsen med tesen att jämställda bolag är mer lönsamma och därmed också är en bättre investering. Det gillar jag! Den andra boxen valde jag av nyfikenhet och dess utveckling. The Magic Box, den har under senaste två åren stigit med 35,45 % i värde.  Bolagen väljs utifrån ”the magic formula, en formel som går ut på att hitta lågvärderade bolag med hög avkastning med hjälp av två nyckeltal som ni kan lära er mer om på Aktieinvest.se.

Ett litet räkneexempel: Om jag sparar 2 000 kr varje månad i 15 år på ett vanligt bankkonto så sparar jag totalt 360 000 kr. Med 0 % ränta på bankkontot så har jag  lika mycket, d.v.s. 360 000 kr även efter 15 år. Om jag istället sparar 2 000 kr i aktier varje månad i 15 år med återinvesterad utdelning och 12 % i avkastning, har du efter 15 år 1 009 152 kr. Alltså 649 152 kr mer och en strandbod på Gotland!! 

(Stockholmsbörsen (OMXSGI) har de senaste 15 åren haft en genomsnittlig årlig avkastning på 12,86%.. 

Så nu är jag igång :-)  Vad drömmer du om att förverkliga? Vill du också komma igång med ditt smarta sparande och bli inspirerad att öppna ett konto hos Aktieinvest (det är helt gratis & tar bara 3 min) och ange koden: 4good så får du 6 månader kostnadsfritt månadssparande. Sedan kommer det kosta 20 kr/månad oavsett hur mycket du sparar.

Kram/Marie 

 

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Vill du vara en del av 4good? Signa upp dig kostnadsfritt för vårt nyhetsbrev och få inbjudningar, pepp och inspiration!