Meny

Månadens Medlemmar Februari 2019

26 februari 2019

Vi på 4good vill lyfta fram nytänkande framgångsrika kvinnor som gör avtryck! Vi vill hylla dem för deras talanger, initiativ och networking skills. Varje månad möter du en av våra snart 600 affärsnätverksmedlemmar - en networking queen - som inspirerat och imponerat med sin person, inställning och verksamhet.

Månadens medlemmar för februari, 2019, är Susanna Linder och Annika Stenberg som är grundare och ägare till Arendra. Susanna har en bakgrund som leg fysioterapeut, rehabiliteringskonsult och sångpedagog och Annika  en bakgrund som leg lärare, arbetsmarknads- och rehabiliteringskonsult.

Berätta om vad ni gör på Arendra!
På Arendra är vi experter på arbetshälsa. Vi är en modern företagshälsa med mycket kompetenta specialister i vårt team, men trots det bedriver vi allt annat än vård. All psykisk ohälsa kräver till exempel inte sjukvård. Det slösas ofta med dyra och missriktade vårdinsatser, där människans kvarvarande resurser och möjligheter glöms bort och hon blir mer eller mindre hjälplös. Sverige behöver modigare och mer ansvarstagande arbetsgivare och medarbetare. Där använder vi vår kunskap och långa erfarenhet på området för att både praktiskt utbilda organisationer och hjälpa människor hitta och ta eget ansvar. Det brinner våra hjärtan för!

Vad tänker ni på om jag säger The Power of Networking?
(Susanna) Kreativitet och energi nog att göra det som krävs. Det finns alltid någon därute som kan det du inte kan.

(Annika) Att vi ibland – kanske när vi behöver det som mest glömmer bort vilken kraft och energi nätverkande kan vara. Tänker på alla utmattade kunder som kommer till oss och som ofta just valt bort nätverkande.

Berätta vad som driver er i ert arbete!
(Susanna) Ja, vi håller ju på att förändra samhället här dagarna i ända genom vårt missionerande att den enskilde individen har ett eget ansvar för sin hälsa och sitt arbetsliv. Det kräver energi, men GER också den bästa energin tillbaka i alla möjliga människomöten vi har ute hos arbetsgivarna, som är våra kunder!

(Annika) Jag har i allt för många år sett att vi inte vågar prata om hur vi mår och tar ansvar för det, till slut blir det en stor osäkerhet och rädsla att inte räcka till och så blir man sjuk. Det är framförallt då jag jobbat med barn i skolan - där jag kan känna att jag och vår ledning var allt för rädda att agera. Från tiden på Arbetsförmedlingen där allt för många tror att man bara kan få ett jobb över disk eller de senaste åren där allt för många arbetsgivare inte vågar säga sanningen och ge ett tidigt stöd och ansvara för att medarbetarna ska ha en hållbar arbetsförmåga. Helt enkelt vill vi förändra samhället – så att vi alla har möjlighet att förstå och ta vårt ansvar, oberoende av vår funktion.

Vad ser ni som största utmaningen för kvinnor i arbetslivet idag och för er som ledare och företagare?
(Annika) Det saknas fortfarande kvinnliga förebilder i arbetslivet som är ledare och företagare.  Vi har ett otroligt skyddsnät i Sverige för att kunna ta möjligheten att få vara ledare och företagare men vi måste också se till att papporna förstår att de måste ta ett nytt delat ansvar. Vi måste våga använda vår mer kvinnliga ”signalspanande” ledarstil som ett verktyg för att verkligen få människor att ta ansvar och tydligt berätta vad vi ser, känner och därefter förväntar oss. Vi kvinnor känner oftare än männen det mellanmänskliga spelet. Vi vet att våra kroppar är biologiskt utvecklade för livet på savannen – där var kvinnan den som ansvarsfullt förvaltade och skyddade i lägret. Den kunskapen behövs också i arbetslivet. Vi måste vara tydliga och stötta och ställa krav precis som vi i alla tider gjort med våra barn, att de ska ta ansvar för att växa och utvecklas. Och vi behöver vara uppmärksamma på att inte göra människor en björntjänst genom att vårda för mycket.

(Susanna) Att sluta jamsa runt och tro att vi behöver be om ursäkt för att ta för oss, säga att vi kan något, att vi vill något, till exempel att vi bara vill förändra samhället …. :)  Kliv fram, och gör det med eftertryck! Då följer fler automatiskt efter. Allvarligt, vad är det värsta som kan hända, har du gjort en sanningsenlig analys? 

Hur går era tankar kring framtidens arbetsliv?
(Susanna) Jag hoppas och tror att människokroppen tydligt kommer signalera till oss att den behöver aktiveras när vi globalt kommer dra på oss allvarliga sjukdomar p g a en allt passivare livsstil. Kan vi då lyssna till det urgamla språket så att vi kanske med hjälp av ny smart teknik -vilket minskar arbetstiden- kan ägna en större del av vår tid till just… MTB-cykling eller fjällvandringar?

(Annika) Jag tror att vi kommer att värdesätta kunskap och förmågan att få människor att utvecklas och samarbeta före svågerpolitik, när vi rekryterar ledare. Tydlig ärlighet utifrån omtanke kommer att bli viktigare för att vi ska kunna växa. Vi kommer inte att ”utnyttja” männen på det sätt vi kvinnor i årtusenden tillåtit att de utnyttjat oss.  Den kvinnliga hjärnan kommer att lyckas bättre eftersom den anpassar sig lättare till förändring. Muskler blir mindre nödvändiga. Jag tror att vi måste börja våga prata om att vi är olika i grunden och att det är en styrka i arbetslivet. Jämställdhet är när vi maximerar våra unika kompetenser och förmågor och på så sätt blir vi framgångsrika.

Vad har ert medlemskap i 4good Business Network givit er?
(Annika) Våra möten ger energi – nya kontakter men framför allt så är det så härligt att vi alla vill dela med oss och på ett så naturligt sätt. Helt utan inbördes konkurrerens utan för att växa tillsammans.

(Susanna) Kreativitet och energi nog att göra det som krävs. Om vi var modiga innan, så är vi ännu modigare nu ;).

Vad är ert bästa nätverkstips?
(Annika) Nätverkande ger mig möjlighet att lära och berika mig, se nya vinklar och även få ge till andra. Kunskapsöverföringen är själva triggern. 

(Susanna) När det pirrar som värst i magen för att du vill gå fram till någon person du verkligen skulle vilja prata med, men inte vågar, och det är sådär jätteläbbigt nervöst och en illamående-feeling, så sluta tänk och bara gör´t. Du kommer skratta inombords av lycka sen för att du grejade det.

Vem är er främsta förebild?
(Annika) Det som kommer till mig först är min hushållslärare som alltid stod upp för mig i skolan fast jag var en riktigt jobbig tonårstjej. Hon såg mig, peppade mig och gav mig den trygghet jag behövde. Hon stod utanför högskolan och gratulerade mig när jag var färdig lärare – då hade vi inte setts på 8 år.

I arbetslivet idag är det de personer som vågar gå ut och aktivt förändra normer. Chefer och ledare som börjar våga säga sanningen till medarbetare som inte presterar, som är felrekryteringar, som helt enkelt passar bättre på en annan arbetsplats… och på så sätt inte bli medspelare till att många slutligen går in i en sjukskrivning.

(Susanna) I idrottsvärlden Charlotte Kalla, i arbetslivet är det varenda entreprenörskvinna i detta land som vågar köra igång en business utan egna stålar på fickan. När vi gick till banken och skulle sätta in vårt aktiekapital vid start, sa kontorschefen till oss att av 400 nystartade företag det året hade de bara haft 3 stycken som startades av kvinnliga entreprenörer. Trots att det finns siffror på att tjejer ofta investerar smartare än killar. Snälla ni, hur kan det få vara så??? Nu ändrar vi på det så blir det snurr på Sverige.

Var hämtar ni energi och inspiration?
(Annika) Mina två halvvuxna barn (Susanna tycker dom är helvuxna men jag tror aldrig dom blir det) ger en massa energi, och insikt om hur det är att vara ung kvinna idag. Den övriga i familjen och naturen, stillheten, långa promenader. Baka och att bygga Arendra… trots att det är 24-7 många gånger har jag aldrig haft så mycket arbetsglädje som nu och det härligaste av allt är att vi ofta lever vår mission Susanna och jag. Att vi satte den direkt när vi startade företaget. Det är vår ledstjärna!

(Susanna) Från mina galna och härliga tonårsbarn som utmanar mig i mitt föräldraskap som ensamstående mamma vareviga dag, från naturens krafter när jag joggar, cyklar MTB eller kastar mig utför en snöig brant på skidor med min kärlek i livet, eller när jag sjunger och spelar piano helt själv mitt i natten. Och från dig Annika, min wing-mate.

Hur går era tankar kring att skapa er en hållbar karriär / ett hållbart jobbliv?
(Susanna) Vi missionerar något vi tror starkt på och även praktiserar själva i vårt eget jobb- och privatliv. Annars blir vi och vårt varumärke Arendra inte trovärdiga. Att bygga upp en verksamhet kräver hårt jobb, så då behövs även tydlig och avgränsad återhämtning, både fysisk och mental. Vi har till och med skrivit in just den sortens personliga ansvar ordagrant i vårt ägardirektiv! Lyckan för oss ligger i att varje dag sträva efter att det ska vara roligt. Och lite svårt! Utmaningarna måste finnas där, annars självdör hjärnan.

(Annika) Vår mission är min/vår ledstjärna - vi på Arendra pratar ständigt om vikten av att ta ansvar för vår hälsa. Vi uppmanar varandra när vi ser att motivation eller ork tryter. Då är det dags att se till att kroppen och knoppen får den återhämtning den behöver. Och det är upp till varje individ att hitta vad som krävs för att återfå balansen.  Det gäller för oss i Arendra men också för alla våra kunder. Vi vill förändra så att vi alla kan välja att få ett hållbart och fint jobbliv. Det betyder inte att det är enkelt eller att man inte är skittrött ibland- det betyder att vi tar ansvar och ser till att vi blir hållbara över tid så att vi får ett bra liv.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Vill du vara en del av 4good? Signa upp dig kostnadsfritt för vårt nyhetsbrev och få inbjudningar, pepp och inspiration!