Meny

Månadens medlem September 2019

27 september 2019

"Mitt mål är nu att bredda mitt nätverk, våga lyfta blicken, att utmana mig själv att prova något nytt och det gör jag nu genom att ha gått med i 4good Business Network", säger Pernilla Svahn, månadens medlem för september 2019. Pernilla är tjejen som modigt växlade karriär från chefsjobb i Sydafrika på internationell koncern till entreprenör! Hon är tjejen som framgångrikt jobbar sig framåt i starkt mansdominerande bransch. 

Vi på 4good vill lyfta fram nytänkande framgångsrika kvinnor som gör avtryck! Vi vill hylla dem för deras talanger, initiativ och networking skills. Varje månad möter du en av våra snart 700 affärsnätverksmedlemmar - en networking queen - som inspirerat och imponerat med sin person, inställning och verksamhet.

Vem är du? Och vad jobbar du med?

Hej, jag heter Pernilla Svahn och jag är egenföretagare sedan 2 år tillbaka. Arbetar just nu som konsult/chef inom ett företag som står för en stor resa inom digitalisering, genom att anlägga fiber i hela Sverige. Jag är chef för 32 personer som arbetar med tillstånd och avtal, d.v.s. se till att alla lov (bygglov, länsstyrelsen och trafikverket) ansöks och att alla markavtal stora och små förhandlas, signeras och utbetalas.

Jag beslutade att starta eget företag när jag var i Sydafrika och hade sagt upp mig från min tjänst på Ericsson. Vi, jag och familjen, hade då varit i Sydafrika i nästan 2 år och vi kände att det var dags att åka hem och börja på något nytt. I Sydafrika arbetade jag som en av cheferna för en stor utrullning av ett 4G nät. Det var väldigt lärorikt och spännande för hela familjen.

Jag har arbetat nästan hela mitt yrkesamma liv inom telekom och då främst med utbyggnaden av de olika näten, 2G, 3G, 4G. Jag har arbetat både i Sverige och utomlands och mött människor ifrån hela världen.

Vad tänker du på om jag säger The Power of Networking?

Networking ger så mycket energi, pepp, inspiration och leder till nya kontakter och möjligheter, som i sin tur leder till framgångar, stora som små.

Mitt nätverk har mest varit i de kontakter som jag har skaffat på de projekt och arbeten jag har varit på och det är mestadels män. Mitt mål är nu att bredda mitt nätverk, våga lyfta blicken, att utmana mig själv att prova något nytt och det gör jag nu genom att ha gått med i 4good Business Network.

Berätta vad som driver dig i ditt arbete som Chef/Projektledare? 

Jag är nyfiken och drivs av engagemang och hur man kan göra saker lite bättre och effektivare, då helst genom bättre teamwork och digitalisering. Jag kastar mig gärna in i olika projekt och jag som ledare coachar hellre än pekar med hela handen, fast det kan jag göra även där det så behövs...

Jag tycker om mötet med olika människor och få saker att hända, jag trivs bättre under uppstart än när det tuffar på och allt är ordnat. Jag tycker att det ska vara utmanande och roligt på jobbet.

Vad ser du som största utmaningen för kvinnor i arbetslivet idag och för dig som ledare och företagare?

I den bransch som jag verkar i är det fortfarande väldigt få som är kvinnor och det tycker jag är väldigt synd, fler tjejer borde bli ingenjörer och jobba på byggen, i utbyggnaden av telekom och fiber eller att hacka kod. Att våga prova!

När jag var i Sydafrika och blev erbjuden att ta över bygg-organisationen, byggnation av torn/master/teknikhus, var jag den första kvinnan som gjorde detta. Det var bara män i gruppen och de hade aldrig haft en kvinnlig chef/ledare innan. Det funkade jättebra och många av männen tyckte om att jag mixade grupperna som jag hade, bygg-avdelningen med tillstånd- och avtalsavdelningen, där de fick hjälpa och stötta varandra med att lyckas och nå resultat.

Jag beslutade även när jag skulle sluta på Ericsson i Sydafrika att en kvinna, Sydafrikan skulle efterträda mig. Hon jobbar fortfarande kvar och trivs inom företaget. Vi kvinnor måste verkligen stötta, lyfta och rekommendera varandra!

Hur går dina tankar kring framtidens arbetsliv?

Jag hoppas och vill tro att det ska finns möjlighet för alla att arbeta, gig-, projekt, deltid-, heltid anställd eller konsult oavsett ålder, kön eller etnicitet. Jag tror att vi måste vara mer flexibla och att inget arbete är för litet eller ”fult”. Att möjligheten till gig fortsätter att växa och att dagens arbetsplats förändras, med möjlighet att sitta på café, hemma eller från något annat ställe.

Jag blev så otroligt inspirerad av människorna i Sydafrika, där även det minsta arbete t.ex. hjälpa med att plocka i matkassar i en affär, hjälpa till att tanka någons bil, skapa konst av skräp, projektleda, hjälpa utsatta barn eller djur, ger en känsla av glädje och mervärde, att det finns en plats för alla och att alla behövs. Jag har aldrig tidigare stött på den glädjen och tacksamheten som finns i detta land, trots fattigdomen.

Utmaningen blir lärandet och att få ihop det ekonomiskt. Ska alla bli självförsörjande och kommer storfamiljerna tillbaka?

Vad har ditt medlemskap i 4good Business Network givit dig?

En massa härliga kontakter, pepp och möten! Jag har även varit med på några av resorna, bland annat Palmaresan förra året som ledde till några nya härliga vänner, som nu försöker vi träffas några gånger per år. Det är en sådan otrolig känsla att få sitta tillsammans med alla dessa olika, härliga, starka och kreativa tjejer som har sin historia och vilja att gå sin egen väg.

Vad är ditt bästa nätverkstips?

Våga utmana dig själv, ta ett första steg och bara gå dit utan krav eller motprestation. Tänk inte så mycket. Nästa gång är det du som vågar berätta din historia/resa eller fråga någon annan om sin.

Vem är din främsta förebild?

Min man och min bästa vän, de är båda kloka och smarta och får mig att tänka till och reflektera. Jag går mycket på magkänsla och är lite snabb ibland i mina beslut. Min bästa vän, Marie Björkman är dessutom fenomenal på att knyta till sig nya kontakter, hon är varm och omhändertagande, väldigt ”grön”, mot mig som är ”röd” och ”gul”.

Var hämtar du energi och inspiration?

Från min man och våra två barn. Jag jobbar mycket men på helgerna äter vi alltid middag ihop och pratar om vad som har hänt under veckan, skrattar, umgås och kramas mycket.

Jag försöker även komma ut och gå alt springa i naturen. Vi har ett landställe på Gotland, där finner jag ro och hittar ny energi, förut var det segelbåten. Havet och naturen betyder mycket för mig när jag behöver reflektera och tanka energi. 

Hur går dina tankar kring att skapa dig en hållbar karriär?

För mig är det inte viktigt vilken roll eller titel jag har, utan vilka uppgifter du ska utföra och vilka kollegor/team du jobbar med. Det är även viktigt att förstå vad du brinner för eller trivs bäst inom, vissa måste ha struktur och ordning för att fungera andra älskar när det är oordning och får skapa strukturerna. För mig är det viktigt att få ha frihet under ansvar, motionera och att skratta och ha kul!

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Vill du vara en del av 4good? Signa upp dig kostnadsfritt för vårt nyhetsbrev och få inbjudningar, pepp och inspiration!