Meny

Månadens medlem November 2019

21 november 2019

Vi på 4good vill lyfta fram nytänkande framgångsrika kvinnor som gör avtryck! Vi vill hylla dem för deras talanger, initiativ och networking skills. Varje månad möter du en av våra snart 1000 affärsnätverksmedlemmar - en networking queen - som inspirerat och imponerat med sin person, förmåga och talanger!

Möt Kristina Wakander, CFO på Toyota Financial Services -  en av våra medlemmar i 4good Business Network om hur hennes tankar går kring nätverkande, framtidens arbetsplats samt vikten av förebilder!

Vem är du? Och vad jobbar du med?
Jag heter Kristina Wakander och arbetar som CFO för Toyota Financial Services. I min roll ansvarar jag för ekonomifunktionen på företaget, vilket inkluderar allt från budget och rapportering till cash management och analys. Jag är även en del av Executive Management. I en global koncern som Toyota finns många rapporteringsvägar och intressenter. Det innebär en stor mängd kontakter, både inom Europa men även i Japan, där Toyotas moderbolag är beläget.

Vad tänker du på om jag säger The Power of Networking?
Hur oerhört viktigt nätverkande är. För mig som arbetar i en gigantisk global koncern är nätverkande med andra länder både nödvändigt och oerhört spännande och kunskapsgivande.

Nätverkande med andra i samma och i andra branscher, i samma och i andra yrken – ja med alla spännande människor där ute är både inspirerande och utvecklande, och det som öppnar dörrar till nya spännande möjligheter.

Berätta vad som driver dig i ditt arbete?
I mitt arbete som CFO drivs jag mycket av att skapa resultat. Jag vill att jag och mitt team levererar (punktligt och korrekt). Jag ser ekonomiavdelningen som företagets kompass. Vi ska fungera som vägvisare, både genom att analysera då- och nutid – och att vara med och förutspå framtid.

Jag drivs av samarbete, delaktighet är ett av de finaste ord jag vet, och det är något som jag vet både skapar energi och ger resultat. Jag är nyfiken, och även detta är en bra drivkraft.

Inom Toyota arbetar vi med det välkända Toyota Way, där grunderna är ”Genchi Genbutsu (gå till källan) – Kaizen (Ständig förbättring) – Utmaningar – Team Work och Respekt. Jag trivs så bra på denna arbetsplats bland annat för att dessa grundvärderingar stämmer så väl ihop med mina egna.

Vad ser du som största utmaningen för kvinnor i arbetslivet idag och för dig som ledare och företagare?
Inom den bransch där jag arbetar är det fortfarande alldeles för få kvinnor i ledande position – speciellt internationellt sett. Att vid möten vara den enda kvinnan i rummet är en utmaning, då det fortfarande tyvärr ofta finns en ”lilla gumman” vibe hängande i luften. Känslan av att  ständigt behöva prestera mer och bättre än sina manliga jämlikar för att få samma bemötande är frustrerande.

Hur går dina tankar kring framtidens arbetsliv?
Vad jag tror, och redan ser, är att man kommer att ha fler än en karriär i sitt yrkesverksamma liv. Redan idag ser jag många omkring mig, som inte bara funderar på, utan även gör slag i saken och funderar om och ändrar sitt yrkesval. Inte utan att man själv har sådana funderingar, och funderar över vad man ska bli när man ”blir stor”.

Detta tror jag framöver inte bara kommer att vara viljebaserat – utan kommer att vara nödvändigt, då arbetslivet kommer att ändras i en snabbare takt, och då fler och fler tjänster kommer att digitaliseras/robotiseras.

Vad har ditt medlemskap i 4good Business Network givit dig?
Massor! Kunskap och insikter. Massor av energi. Kontakter. Och som grädde på moset – nya vänner.

Vad är ditt bästa nätverkstips?
Att vara nyfiken, och att aldrig tveka att kontakta en person som man är nyfiken på. I mingelsammanhang, ”dyk” på första människa du ser, man får alltid något med sig och kan oftast också lämna något vidare, i dessa möten. 

Vem är din främsta förebild?
Fantastiska kvinnor i min närhet. I min släkt finns många starka kvinnor, med olika livsöden och karriärer, jag beundrar dem alla och lär mig alltid så mycket av att träffa dem.

Men såklart även alla de kvinnor som nu är med och ändrar vår framtid, de som drog igång ”Me Too”, sådana som Carina och Marie, som skapar ett nätverk som 4good, en mötesplats där vi tillsammans hittar kraft för att få våra idéer att flyga.

Var hämtar du energi och inspiration?
På många olika ställen, beroende på vad jag behöver. Hemma med min familj, med vänner, med arbetskamrater, på resor, genom att lyssna på poddar och läsa saker på nätet.

Hur går dina tankar kring att skapa dig en hållbar karriär / ett hållbart jobbliv?
Viktigt och svårt. Arbetslivet tar lätt mycket både tid och energi, men desto äldre jag blir lär jag mig hur oerhört viktig återhämtningen är. Jag blir bättre och bättre på att lyssna på mig själv, och att göra de där sakerna som ger mig tillbaks kraft och energi. Det är viktigt för att kunna vara mitt bästa jag i alla mina roller, rollen som mig själv, rollen jag har på mitt arbete men viktigast av allt – för rollen som mamma och fru.

Vill du också vara med i 4good Business Network? Nu startar vi en ny grupp! Gör en intresseanmälan här

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Vill du vara en del av 4good? Signa upp dig kostnadsfritt för vårt nyhetsbrev och få inbjudningar, pepp och inspiration!