Meny

Månadens medlem Juni 2019

24 juni 2019

Vi på 4good vill lyfta fram nytänkande framgångsrika kvinnor som gör avtryck! Vi vill hylla dem för deras talanger, initiativ och networking skills. Varje månad möter du en av våra snart 700 affärsnätverksmedlemmar - en networking queen - som inspirerat och imponerat med sin person, inställning och verksamhet.

Månadens medlem för juni 2019 är Malin Hammarén.

Grattis Malin, du har precis fått nytt superspännade jobb! Berätta om det!
Tack! Jag har precis börjat jobba som Head of Trade Services på Stockholms Handelskammare. I mitt team arbetar duktiga medarbetare som underlättar för företag i Stockholm och Uppsala som vill ut i världen med sina produkter. Jag kommer även att fokusera på försäljning, kundservice,  organisationsutveckling och digitalisering. Jag har även en plats i ledningsgruppen vilket är väldigt spännande, att få vara med i det strategiska utvecklingsarbetet för Stockholm.

Hur gick det till när du fick jobbet?
Vi har bott utomlands i 10 år och flyttade tillbaka till Stockholm för 2 år sedan. Jag har jobbat på Ericsson i Japan, England och Business Sweden i Dubai. Då kontaktade jag dåvarande VDn på Stockholms Handelskammare för att se om det fanns någon möjlighet att börja jobba där. Just då fanns det ingen öppning så jag började jobba som management konsult med fokus på försäljning- och ledarskapsutveckling. Det var ett intressant jobb men jag saknade den internationella kopplingen.
I mars 2019 blev jag kontaktad av den nya VDn Andreas Hatzigeorgiou som gärna ville träffa mig för att han hade en ledig chefstjänst. Jag blev givetvis jätteglad och när vi träffades och han berättade om tjänsten så kände jag att jag inte hade den djupa kunskapen inom export som kanske skulle krävas. Jag sa till honom att jag inte har den erfarenheten men det finns ett team som är experter på detta på Stockholms Handelskammare så jag ser inte det som en risk. Det jag däremot har är erfarenhet av internationellt arbete, organisationsutveckling, försäljning, digitalisering och ledarskapsutveckling. Några dagar senare ringde Andreas och sa att det är precis min bakgrund och erfarenhet som han behöver. Jag blev också erbjuden en plast i ledningsgruppen. 

Du representerade nyligen Sverige på World Chambers Congress – hur var det?
Jag började mitt nya jobb den 3 juni och den 8 juni satte jag mig på flyget till Rio de Janeiro för att delta på olika möten där vi diskuterade och beslutade olika åtgärder för att underlätta internationell handel med länder utanför EU. World Chambers Congress är en stor mötesplats som sker vartannat år för företag och handelskammare runt om i världen. Jag har varit på många intressanta seminarium där man pratar om hur vi ska underlätta internationell handel, digitalisering, hur utbildar man ungdomar till jobb som ännu inte finns, blockchain, klimathotet med mera… Jag har fått kontakt med nya kollegor runt om i världen och det känns jätte roligt. Det är intressant att göra benchmarking hur andra handelskammare arbetar i andra länder.
Det är en stor skillnad att nätverka när det är mest män från olika kulturer. Det gäller att vara professionell och direkt visa att du har något att säga för att de ska lyssna.

Vad tänker du på när jag säger the power of networking?
Det är så häftigt! Att vara ensam delegat från Sverige på World Chambers Congress kan kännas läskigt men jag vände det till en stor möjlighet. Jag var tvungen att ta kontakt med andra människor. Risken om man åker en större delegation är att man bara hänger ihop med sina kollegor som man träffar varje dag ändå.

Berätta vad som driver dig i ditt arbete?
Jag älskar internationella relationer och hur man ska parera för att bemöta kulturer på bästa sätt. Jag drivs av ständiga förbättringar och tittar alltid på hur man kan göra saker lite bättre, lite effektivare med kunden i åtanke hela tiden. Jag kastar mig gärna in i olika projekt.

Vad ser du som största utmaningen för kvinnor i arbetslivet idag och för dig som ledare och företagare?
Efter att ha jobbat i många olika länder och kommit tillbaka till Sverige är jag väldigt stolt att vara kvinna i Sverige. När jag var i Rio de Janeiro träffade jag en kvinna som arbetar på Afganistan Women Chamber. Hon berättade hur hennes vardag ser ut, hur hon blir behandlad av män.
Balans mellan arbete och fritid är en utmaning. Våga göra sin röst hörd och våga misslyckas. Jag tog med mig från följande från Singapore Chamber of Commerce, ”failure is part of success”. I dagens samhälle när allt går så snabb har de byggt in i sin kultur att det är ok att misslyckas så länge man lär sig något av det.

Hur går dina tankar kring framtidens arbetsliv?
Återigen tillbaka till World Chambers Congress. Där träffade jag en kvinna från Ghana som berättade att hon har startat ett företag som säljer kläder på nätet. Hon har skolios och har tidigare haft svårt att ha arbeten där hon måste vara på ett kontor hela dagarna. Hon har upptäckt e-commerce, det innebär att hon kan hon jobba hemifrån, ta hand om sitt barn och sälja kläder över hela världen. Den här utvecklingen tycker jag är helt fantastisk! Om inte denna möjligheten hade funnits så hade hon levt i fattigdom.
Jag tror att arbetslivet och fritiden kommer att suddas ut. I och med dagens utveckling då du inte behöver sitta på ett kontor, du kan sitta på ett café, jobba hemifrån eller från något annat ställe. Allt fler personer kommer att jobba med gig arbete. Utmaningen blir att det måste vara ett ständigt lärande både bland unga och vuxna. Hur utbildar man ungdomar till arbeten som ännu inte finns?

Vad har ditt medlemskap i 4good Business Network givit dig?
En massa härliga kontakter och möten! Det är så kul att höra vad alla arbetar med och alla tankar om framtiden, olika projekt och hur man tar sig dig. Nu har jag fått ett intressant jobb och mitt professionella nätverk utökas med många nya kontakter. Jag hjälper gärna till som dörröppnare.

Vad är ditt bästa nätverkstips?
”Just do it”. Tänk inte så mycket. Var intresserad av vad den andra personen faktiskt säger och ställ följdfrågor.

Vem är din främsta förebild?
Mina föräldrar! De har alltid stöttat mig när jag har velat studera utomlands, när vi flyttat till olika länder och olika utmanande arbeten som jag har haft. De säger att ingenting är omöjligt, det är du själv som sätter dina begränsningar och det är så sant!

Vad hämtar du energi och inspiration?
Från min man och våra fyra barn. De ger mig otroligt mycket! Våra söndagsmiddagar är heliga då vi pratar om veckan som gått, veckan som kommer, utmaningar och problem som uppstår på jobb, skolan och inom simningen, (alla fyra barn simmar). Våra vänner ger mig förstås mycket energi och inspiration. Jag läser också mycket böcker inom ledarskap och organisationsutveckling. Jag springer också mycket och cyklar nästan alltid till jobbet. Yoga är också ett bra komplement till en stressig vardag.

Hur går dina tankar kring att skapa dig en hållbar karriär/ett hållbart jobbliv?
Det viktigaste är att hitta ditt ”kall”. Vad är det du brinner för, vad är du intresserad av? Du tillbringar så mycket tid på ditt jobb så det måste fungera. När jag jobbade som konsult med ledarskapsutveckling träffade jag alltför många som inte trivdes på sitt jobb och inte gjorde något åt situationen. Allt är viktigt och måste fungera. Du kan inte göra ett bra jobb om du har problem hemma och du är inte en bra förälder/partner om du inte trivs på ditt jobb. Det är även viktigt att reflektera, motionera, att skratta och ha kul!


Är du nyfiken på 4good Business Network, läs mer här!
Eller hör av dig till vår Business Network Manager Lotta Amnebjer Nordqvist på .

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Vill du vara en del av 4good? Signa upp dig kostnadsfritt för vårt nyhetsbrev och få inbjudningar, pepp och inspiration!