Meny

Månadens medlem December 2019

19 december 2019

Vi på 4good vill lyfta fram nytänkande framgångsrika kvinnor som gör avtryck! Vi vill hylla dem för deras talanger, initiativ och networking skills. Varje månad möter du en av våra snart 1000 affärsnätverksmedlemmar - en networking queen - som inspirerat och imponerat med sin person, förmåga och talanger!

Möt RAKEL SEGEFALK, en av våra medlemmar i 4good Business Network som jobbar som HR Director idag men är på väg att starta eget! Hon delar med sig av sina tankar kring framtidens arbetsliv och om kvinnligt ledarskap. Rakels bästa nätverkstips, som vi också gärna skriver under på, är "Bjud på dig själv, dina erfarenheter och kontakter utan förväntan på motprestation - oanade möjligheter kan skapas, både för dig och andra."

Hej Rakel, vem är du? Och vad jobbar du med?

Jag är en nyfiken människa med ett stort hjärta som mår bäst när jag får verka och arbeta tillsammans med andra i en prestigelös miljö. Min största drivkraft är att möjliggöra möten mellan människor och skapa förutsättningar för kommunikation, samarbete och utveckling för att nå gemensamma mål.

I 20 år har jag arbetat med HR frågor i olika roller - allt från ledarutvecklare och organisationskonsult till HR Chef. De senaste 7 åren har jag haft förmånen att vara HR Director för Intrum Sverige AB, en sant värderingsstyrd organisation, där jag och mitt team har arbetat med att skapa förutsättningar för att maximera organisationens potential på olika sätt.

Vad tänker du på om jag säger The Power of Networking?

Den kraft och det mod som frigörs när människor möts! Det är lika magiskt varje gång att se så många ”windows of opportunities” öppnas i mötet mellan personer som aldrig tidigare träffats. Spänningen i att aldrig riktigt veta vad nästa möte kommer att innebära, att få inblick i helt nya världar och sammanhang - korta möten som direkt går på djupet. Det är The Power of Networking för mig.

För mig ger också nätverkandet möjligheten att få praktisera en av mina super powers, nämligen matchmaking. En klok man vid namn Phil Cooke sa en gång “I may never accomplish anything significant in my life, but I’ll connect lots of people who will”. Den parollen har jag gjort till min.

Berätta vad som driver dig i ditt arbete som HR Director?

Jag är i mitt rätta element när jag får arbeta i organisationer där medarbetarnas engagemang och arbetsglädje direkt gör skillnad på sista raden. När HR frågorna drivs och efterfrågas från verksamheten och HR teamen blir en möjliggörare för bättre affärer istället för att uppfattas som en process- och policyproducerande kontrollenhet. Att få möjlighet att driva utvecklingen av framtidens arbetsplatser och organisationer är det mest spännande man kan vara med om tycker jag!

Vad ser du som största utmaningen för kvinnor i arbetslivet idag och för dig som ledare och företagare?

Jag tror att kvinnornas tid är nu och framåt. Våra organisationer behöver en ny typ av ledarskap, vi går från ett auktoritärt ledarskap där chefer pekade med hela handen till att vara mer inkluderande. För att möta framtidens utmaningar måste alla ges utrymme att ta ansvar och bidra - det kvinnliga sättet att leda helt enkelt. Forskningen börjar nu visa på värdet som kvinnligt ledarskap generar i organisationer, men det går fortfarande långsamt. Det vi kvinnor kan göra bättre är att stötta varandra på ett tydligt sätt, på samma som männen alltid har gjort.

Hur går dina tankar kring framtidens arbetsliv?

Vi går en snabbrörlig, flexibel och utvecklande framtid till mötes! Vi har bara har sett början på de nya, agila och flexibla arbetssätt som behöver utvecklas för att bolag ska hinna ställa om efter kundernas och medarbetarnas ständigt förändrade förväntningar. Möta behovet av specialistkompetenser under korta, intensiva perioder, platta och snabbrörliga organisationer som kräver hög grad av självledarskap för att kunna fungera - ett helt nytt ledarskap måste till. Det blir allt viktigare för företagen att erbjuda utveckling till sina medarbetare så att de håller sig anställningsbara och hela tiden leder förändring, både för sig själva och för den organisation de finns i för tillfället. I det nya arbetslivet kommer vi att behöva anställa människor på andra premisser, gig-ekonomin är här för att stanna.

Vad har ditt medlemskap i 4good Business Network givit dig?

Med åren har jag upptäckt att jag blir bekväm och gärna ”faller tillbaka” till mina gamla kontakter och nätverk - och att jag använder det som en sorts ursäkt för att inte söka upp nya kontakter och sammanhang. Sedan jag gick med i 4Good Business Network har jag mött så många härliga, inspirerande och färgstarka kvinnor med erfarenheter och kompetenser som jag inte haft förmånen att möta innan. Det har verkligen varit inspirerande - jag är så tacksam för alla de idéer, uppslag, tips och goda råd som jag har fått under det här första halvåret.

Vad är ditt bästa nätverkstips?

Öppna upp och du kommer att få tusenfalt tillbaka! För maximal effekt, sök upp nya sociala sammanhang - umgås med människor utanför din komfortzon. Bjud på dig själv, dina erfarenheter och kontakter utan förväntan på motprestation - oanade möjligheter kan skapas, både för dig och andra.

Vem är din främsta förebild?

Jag har många - en av dem är Ellen DeGeneres som med hjälp av humor och mänsklig värme sätter fingret på viktiga och känsliga samhällsfrågor och trycker till. Alltid på ett konstruktivt sätt och med goda intentioner. En världsförbättrare!

Var hämtar du energi och inspiration?

Jag läser mycket och försöker hitta micropauser i vardagen för reflektion. Vardagsmotion och träning är viktiga energigivare för mig, jag promenerar till och från jobbet - gärna med en podd i öronen. Men framförallt hittar jag min energi och inspiration i mötet med andra människor.

Hur går dina tankar kring att skapa dig en hållbar karriär / ett hållbart jobbliv?

Jag ska faktiskt själv kliva ur min linjeroll, starta ett eget företag och börja arbeta som konsult under våren. Min förhoppning är att själv kunna styra över min tid, mina uppdrag, min utveckling och mitt välbefinnande i ännu högre grad än jag kan idag. Jag ser verkligen fram emot att starta ett nytt kapitel i mitt arbetsliv!

Tack Rakel och stort lycka till med ditt företag framöver! 
Och vill DU vara med i vårt affärsnätverk, 4good Business Network, gå in här och läs mer och gör en intresseanmälan så kanske du är med i nästa grupp och får ditt bästa år någonsin!

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Vill du vara en del av 4good? Signa upp dig kostnadsfritt för vårt nyhetsbrev och få inbjudningar, pepp och inspiration!