Meny

Månadens medlem Augusti 2019

26 augusti 2019

Vi på 4good vill lyfta fram nytänkande framgångsrika kvinnor som gör avtryck! Vi vill hylla dem för deras talanger, initiativ och networking skills. Varje månad möter du en av våra snart 700 affärsnätverksmedlemmar - en networking queen - som inspirerat och imponerat med sin person, inställning och verksamhet.

Månadens medlem för augusti 2019 är Hanna Hansson.

Vem är du? Och vad jobbar du med? 
Jag heter Hanna Hansson och jag har grundat och driver företaget Plantedli, som är en webshop med unika krukor, vaser och inredningsdetaljer för växter. Vi försöker hitta unika produkter och krukor som man alltid vill ha framme – även om man inte har en växt som passar! På så sätt blir det en mer medveten och långsiktig konsumtion och många av våra produkter har flera användningsområden, till exempel en kruka som lika gärna kan användas som en vas eller skål, eller en vas som är lika snygg som vattenkaraff.

Målet är att Plantedli ska växa med nya spännande märken men också med egen produktion av snygga, funktionella krukor och att Plantedli ska bli synonymt med att på ett vackert sätt kunna inreda med växter på ett hållbart sätt.  

Så jag då? Jag bor med man och två små barn i Gamla Enskede och har en tidigare karriär som immaterialrättsjurist. Men med två små barn blev frågan till slut inte OM jag skulle bränna ut mig, utan snarare NÄR. Så jag funderade mycket på vad som egentligen är viktigt för mig, min definition av att vara framgångsrik och vilka historier jag vill kunna berätta för barnbarnen när jag är en rivig åttioåring. Med svar på de frågorna blev valet att satsa på min dröm och starta eget lätt!

Vad tänker du på om jag säger The Power of Networking?
The Power of Networking ser jag som något extremt viktigt för alla egenföretagare. Det är i mötet med andra som utvecklingen finns! Det kan vara allt från att prata med kunder, leverantörer, konkurrenter till den viktiga grupp av människor som man som egenföretagare har som ”självvalda kollegor”. Det är de personer som kanske är inom samma bransch eller på annat sätt förstår en och som man kan bolla idéer eller problem med. Eftersom jag startade företag i en för mig ny bransch fick jag verkligen ut och leta och nätverka för att hitta min grupp självvalda kollegor och nu, ett år senare, har jag ett helt nytt kontaktnät och nya vänner för livet.

Berätta vad som driver dig i ditt arbete som företagare?
Min stora drivkraft är utveckling! Och det är det som är så fantastiskt med att driva eget – man pushas hela tiden till att lära sig nya saker och man blir aldrig klar. Det finns alltid nya steg, nya mål och nya saker som man aldrig någonsin gjort tidigare. Det är också en otrolig känsla att bygga något från ingenting. Ibland slås jag av en overklighetskänsla att Plantedli – företaget som jag så länge bara hade i huvudet – nu finns på riktigt och har riktiga kunder. Då blir jag ödmjuk samtidigt som jag känner att, tusan, ingenting är omöjligt!

Vad ser du som största utmaningen för kvinnor i arbetslivet idag och för dig som ledare och företagare?
Det är fortfarande långt till en jämställd arbetsmarknad och vi kvinnor måste verkligen stötta, lyfta och rekommendera varandra! Jag försöker låta det genomsyra allt jag gör, genom att till exempel alltid välja kvinnliga leverantörer, i allt från tillverkare av produkter till fotografer, grafiska designers eller jurister. 

En stor utmaning som jag tror att många kvinnor, inklusive jag själv, kämpar med är också att växla upp företaget, att ta in kapital och växa. Tyvärr tror jag många tänker att ”inte kan väl jag…?”. Här måste vi bli bättre på att bara köra på! Det är något som jag verkligen måste kämpa med, att inte vara så riskavert och försiktig.

Hur går dina tankar kring framtidens arbetsliv?
Framtidens arbetsliv kommer att handla så mycket mer om balans och personlig utveckling och jag tror att vi flyttar oss mer och mer från ”traditionella” karriärvägar till mer brokiga arbetsliv.  Vi kommer nog att se lite annorlunda på arbetets roll i framtiden. Istället för att välja en karriär och anpassa livet efter den så kommer vi att anpassa karriären efter vårt liv, med fler karriärbyten och kvalificerade giggjobb som resultat.

Vad har ditt medlemskap i 4good Business Network givit dig?
Redan på den första föreläsningen med 4good Business Network blev det plågsamt tydligt att jag har så svårt att be om hjälp. Det är något som jag verkligen har kunnat träna och bli mycket bättre på genom nätverket! Jag har också genom de olika föreläsningarna fått bra verktyg för min personliga och yrkesmässiga utveckling. Så har det blivit många givande samtal och härliga skratt också!

Vad är ditt bästa nätverkstips?
Att ha en plan med nätverkandet! Ska du gå på ett mingel så fundera redan innan på vad du vill få ut av det – vill du berätta om något speciellt eller lära känna en särskild person? Att ha ett syfte minskar risken att hamna i ett hörn med en person hela kvällen eller bara prata med de man redan känner. Detsamma när man träffar någon för första gången – vad vill du veta? Vad vill du berätta?

Ett annat tips är att våga ta kontakt med den där personen som du ser upp till och vill be om råd. De flesta blir smickrade och vill gärna hjälpa till, särskilt om du också kan hjälpa dem i något avseende. Det värsta som kan hända är att man får ett nej och då är det ju bara att gå vidare och fråga någon annan. Ingen skada skedd!

Vem är din främsta förebild?
Det går inte att säga att jag har bara en förebild, det finns så många personer som jag ser upp till i olika avseenden. Men jag inspireras mycket av personer som har haft lite okonventionella karriärer och kör sitt eget race, som Susanne Birgersdotter och Anna Benson. De inspirerar mig till att bli mer orädd!

Var hämtar du energi och inspiration?
För att få energi ser jag till att träna ett par gånger i veckan och att kramas mycket med familjen. När jag behöver inspiration lyssnar jag gärna på ljudböcker eller poddar inom intressanta ämnen. Såklart är Sunshinepodden en stor favorit och avsnittet med Malcolm Larri ger mig alltid supermycket inspiration att kämpa på, även när det är tufft. Jag kan inte säga hur många gånger jag har lyssnat på det avsnittet! Men jag kan med säkerhet säga att jag kommer att lyssna på det igen.

Hur går dina tankar kring att skapa dig en hållbar karriär / ett hållbart jobbliv? 
Jag tänker att ett hållbart jobbliv är ett måste för ett hållbart liv i stort! Och vad det innebär är så individuellt. För mig handlar det om balans mellan lugn och harmoni å ena sidan och utmaning och utveckling å andra sidan.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Vill du vara en del av 4good? Signa upp dig kostnadsfritt för vårt nyhetsbrev och få inbjudningar, pepp och inspiration!