Meny

Månadens affärsnätverkare oktober - Barbara Lidholt

22 oktober 2018

Vi på 4good vill lyfta fram nytänkande framgångsrika kvinnor som gör avtryck! Vi vill hylla dem för deras talanger, initiativ och networking skills. Varje månad möter du en av våra snart 600 affärsnätverksmedlemmar - en networking queen - som inspirerat och imponerat med sin person, inställning och verksamhet.

Oktober månads affärsnätverkare heter Barbara Lidholt och är med i affärsnätverket i Stockholm. Barbara är affärsområdeschef för lön på Wise Professionals. Här får vi veta vad som driver Barbara, hur hon ser på nätverkandet och vad deltagandet i affärsnätverket har givit henne. 

Barbara, vad tänker du på om jag säger The Power of Networking?

Det första jag tänker på hur viktigt det är idag att vara duktig på att nätverka. Framför allt krävs det mod, nyfikenhet och ett genuint intresse för människor. Utan detta faller hela idén och man kommer inte att bli framgångsrik. Äktheten är superviktig, det känns när man gör saker på riktigt. Är man en duktig nätverkare gör man lättare affärer, har roligare och tillför mer värde i sina möten med människor. Jag tänker alltid vad kan jag erbjuda... aldrig vad kan jag få. Effekten av detta blir en boomerang. Du kommer också att hitta fler synergier i affärer och win-win-lösningar i dina nätverk.

Berätta vad som driver dig i ditt arbete som affärsområdeschef?

För mig är detta lätt… jag tänker ofta på mitt why och det tycker jag att fler ska göra. Mitt why handlar om att göra skillnad i lönebranschen som består av cirka 8 000 personer. Jag vill hjälpa till att lyfta och förstärka rollen inom lön samt synliggöra kompetensen och höja statusen. Lönefolk är en bortglömd grupp som behöver mer strålkastarljus på sig. I januari i år startade vi Lönepodden där vi på tio avsnitt har drygt 17 000 lyssningar, så vi når verkligen ut. I podden delar vi med oss av alla goda exempel vi hör ute hos våra kunder, kandidater och konsulter. Vi vill vara rösten som förmedlar kunskap och kompetens. Men vi vill också vara bjussiga och bjuda på inspiration.

Vad ser du som största utmaningen för kvinnor i arbetslivet idag och för dig som ledare?

Hm…, det här är en svår fråga för mig då jag aldrig känt att jag själv behövt stå tillbaka för att jag är tjej. Kanske har jag blivit uppfostrad att ta plats? Men jag förstår ju att det fortsatt finns en massa utmaningar i arbetslivet och framför allt vad gäller balansen mellan jobb och fritid. Jag har valt att se mitt liv i olika faser och mitt fokus ändras med tiden. Var snäll mot dig själv och försök inte göra allt samtidigt. Tror det många gånger är just det som är utmaningen. Vi behöver tagga ner och bestämma vad som är viktigt just nu. Sålla bort saker som inte tillför energi i ditt liv. Välj att lägga tid på det som är viktigt för dig. För att göra det behöver du veta vilka prioriteringar du har. Tänker Sju goda vanor här av Steven Covey. Som ledare tänker jag att man ska föregå med gott exempel och våga visa sig sårbar, det kommer man långt med. Vi ledare har ett stort ansvar, men vi kan inte göra stordåd själva utan behöver hjälp av våra medarbetare.

Hur gör du för att stärka ditt självledarskap?

Jag har alltid haft ett starkt självledarskap, fått förmånen att jobba med chefer som inte lagt sig i och detaljstyrt mig. Jag har fått komma med idéer och sedan tagit ansvar och slutfört uppgiften. Tror att man skulle kunna säga att just det är min röda tråd, att komma på en idé, ansvara för den och genomdriva den. Men då behöver du en chef och en organisation runt dig som säger kör! Dessutom måste det finnas tillit i grunden och mod att försöka göra det oprövade, tänka utanför boxen. Jag är min största kritiker men också den som ger mig cred när jag förtjänar det. Jag väntar inte på att någon chef eller annan ska se mig :-). Det räcker med mitt egna "det där gjorde du bra". Min tillfredställelse är att se mina mål bli uppfyllda och jag älskar resan dit.

Vad har ditt medlemskap i 4good Business Network givit dig?

Massor av nya idéer, inte minst genom att ha börjat lyssna på Sunshinepodden som jag tycker alla ska göra. Inspirerande föredrag och en massa nya tankar. Hittat till Ted Talks och påbörjat en massa nya initiativ på jobbet. Tror att man kan sammanfatta det med att jag slutat att bara köra motorvägen i hjärnan och börja ta sidovägarna. Varje sådan har lett till andra saker och insikter. Testa själv och gör något nytt och annorlunda varje dag, i det stora som i det lilla, det kommer att ta dig till andra platser.

Har du något nätverkstips?

Våga ta kontakt, varje enskilt möte leder till något… du vet bara inte vad, men ibland händer det oväntade och det är just det som är värdet. Bygga nätverk och bygga relationer kommer bara bli viktigare när robotar tar över en del av arbetet. Det mänskliga är det enda som inte kan kopieras, utveckla det för framtiden. Se till att rusta för framtiden, den är redan här. Att utmana sig i vardagen är att växa lite hela tiden.

Var hämtar du energi och inspiration?

Ted Talks, faktaböcker, poddar men främst genom många möten med kunder, konsulter, kollegor, vänner och familj. Ta in och lyssna, lär dig nya saker och fortsätt vara nyfiken.

 

Vill du veta mer om 4good Business Network?

Du hittar mer info här.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Vill du vara en del av 4good? Signa upp dig kostnadsfritt för vårt nyhetsbrev och få inbjudningar, pepp och inspiration!