Meny

Månadens affärsnätverkare maj - Astrid Deutschmann

3 maj 2018

Vi på 4good vill lyfta fram nytänkande framgångsrika kvinnor som gör avtryck! Vi vill hylla dem för deras talanger, initiativ och networking skills. Varje månad möter du en av våra snart 500 affärsnätverksmedlemmar - en networking queen - som inspirerat och imponerat med sin person, inställning och verksamhet.

Månadens  affärsnätverkare i 4good Business Network heter Astrid Deutschmann. Hon är ingenjören som tröttnade på den mansdominerade techbranschen och grundade TechGirlsOnly, ett initiativ som syftar till att uppmuntra och stötta tjejer och kvinnor att välja techvärlden. Vi tycker att det är ett fantastiskt initiativ då alla drar nytta av att vi gör det vi brinner för och inte låta varken normer och historien stoppa oss!  

 

Vad tänker du på om jag säger The Power of Networking?
Att träffa andra drivna, öppna och engagerade människor. Här kan jag dela erfarenheter med andra, lära mig av andra, inspirera och inspireras. Det är en speciell styrka att träffa människor med olika kompetenser och erfarenheter. Vi kan berika varandra och lära av varandra.

Berätta vad som driver dig i ditt arbete med Tech Girls Only?
Jag brinner för att ge fler tjejer möjlighet att upptäcka tekniska yrken och utvecklas och blomma ut i dem. Den röda tråden i min verksamhet är att inspirera, stötta, peppa och coacha tjejer och kvinnor som pluggar eller jobbar med teknik eller som är nyfikna på det. Jag vill ge tjejer och kvinnor idag det sammanhanget som jag saknade när jag pluggade till och jobbade som ingenjör. Jag vill ge gemenskap, trygghet, ett rum där alla kan vara sig själva, och där de kan träffa likasinnade.

Varför då?
Jag är helt övertygad om att det är en viktig fråga för individerna, företagen och samhället.

För individerna är det en fråga om jämställdhet, jämlikhet, frihet och inte minst ekonomi. Alla (pojkar och flickor), ska vara fria att välja utbildning och yrke efter intresse och talang, inte efter kön. Teknikyrken är spännande, mångsidiga, utvecklande och utmanande. Dessutom är dessa jobb oftast välbetalda. När tjejerna har fått upp ögonen för vad det innebär att jobba med teknik, kan de själva fatta ett välinformerat beslut.

För att Sverige ska kunna fortsätta att vara ett framgångsrikt högteknologiland, behöver företagen alla talanger. Vi har inte råd att förbise en del av befolkningen pga kön och fördomar. Teknikföretagen skriker efter kompetent arbetskraft, och fler behöver utbilda sig – i synnerhet fler tjejer.

För samhället är en ökad jälmställdhet i denna fråga viktigt då ger medborgare som har lika möjligheter och får vara sig själva, vilket gör att de blir engagerade och nöjda medborgare som bidrar på bästa sätt.

Vad ser du som största utmaningen för kvinnor i arbetslivet idag och för dig som entreprenör?
Jag tror att vi behöver våga vara oss själva, vara äkta, även i arbetslivet och det gäller också och ännu mer som entreprenör. När vi vågar vara oss själva, ger det också ökad möjlighet att vara hållbar, eftersom det sliter att spela en roll och låtsas. När vi är äkta och ser varandra kan vi också känna igen oss och ge bättre stöd. För mig som entreprenör är det viktigt för att kunden i slutändan köper lika mycket mig som person som den tjänsten jag erbjuder. När jag visar vem jag är, blir jag unik.


Hur gör du för att stärka ditt självledarskap?
Jag är noga med att sätta mål per kvartal, månad och vecka, följer upp dem och reflekterar över vad som har gått bra och vad jag behöver ändra. Jag avsluta varje arbetsdag med en kort reflektion där jag skriver ner minst tre punkter var om:

Vad gjorde jag idag?
Syfte: att avsluta med känslan av det jag åstadkommit, inte det som är kvar på att-göra-listan

Vad lärde jag mig idag, om mig själv och min verksamhet?
Syfte: kontinuerlig utveckling, att bli lite bättre varje dag

Vad gav mig energi?
Syfte: att underhåller min energinivå och se till att jag fyller på lite varje dag, och även att lära mig vad som ger och tar energi

Vad är jag tacksam för?
Syfte: Fokus på det jag har, inte det jag saknar.  

Vad har ditt medlemskap i 4good Business Network givit dig?
Jag har fått många nya och delvis oväntade kontakter och kommit i kontakt med verkligheten i många branscher och områden. Det är väldigt givande att lära sig om andras vardag och erfarenhet. Jag har också fått mycket inspiration och insikter från föreläsningarna.

Har du något nätverkstips?
Öppenhet är viktigast. Jag funderar alltid på vad jag kan ge och dela med mig av och fokuserar på att lyssna. Ibland sätter jag mål för vad jag vill uppnå med en kontakt eller ett nätverksmöte, men ofta är det i det spontana och i mötet mellan människor som magiken uppstår.

Var hämtar du energi och inspiration?
Jag ser till att röra på mig mycket, tar korta promenader på 10-30 minuter minst tre gånger om dagen. Om det kan vara längs vattnet är det ännu bättre. Och jag dansar så ofta jag kan, just nu framförallt Line Dance. Det är lite som meditation, jag kan inte tänka på annat eller oroa mig under den tiden, jag är helt i stegen och musiken.

Är du nyfiken och vill veta med om det arbete Astrid gör, kika in på TechGirlsOnly:

Vill du veta mer om 4good Business Network och göra en intresseanmälan - läs mer här.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Vill du vara en del av 4good? Signa upp dig kostnadsfritt för vårt nyhetsbrev och få inbjudningar, pepp och inspiration!