Meny

Månadens affärsnätverkare augusti - Alexandra Nash, Piigab

3 augusti 2017

Vi vill lyfta fram nytänkande framgångsrika kvinnor som gör avtryck! Vi vill hylla dem för deras talanger, initiativ och networking skills! Varje månad möter du en av våra över närmare 500 affärsnätverksmedlemmar - en networking queen - som inspirerat och imponerat med sin person, inställning och verksamhet.

Möt Alexandra Nash, medlem i vårt affärsnätverk i Göteborg som skapat bolag inom fastighetsautombranchen såväl som socialt entreprenörskap.

 

Alexandra Nash, VD på Piigab - bolaget som jobbar med innovativa energioptimeringar, samt grundare av bolaget Yuhme - den mest ekovänliga återanvändningsbara vattenflaskan på marknaden helt tillverkad av sockerrör. 

Vad tänker du på om jag säger The Power of Networking?
En grupp som hjälper varandra upp. Som automatiskt scannar sitt kontaktnät i de flesta situationer. Som alltid tänker win-win. Som inte vill ha något i return utan tänker att en dag sluts cirkeln. Som värnar om alla relationer. Som kvinnor är det extra viktigt att vi värnar om varandra då men har de mer naturligt. Män anställer sina golf polare det är dags att vi börjar ’recruita’ i yoga studion.

Vad innebär din roll som VD på Piigab?
Min viktigaste uppgifter är att stötta och driva teamet och bolaget framåt. Att coacha individer till eget ansvar samt se till att de får utrymmer för det de brinner för. Jag har även såklart det yttersta ansvaret för allt ifrån ekonomi till produktutveckling. Vi jobbar mycket på att lobba just varför det är så viktigt att mäta sin energiförbrukning i fastigheter. Hur mycket vi kan spara både på miljön och i plånboken.  Att vara VD för ett produktutvecklande bolag har sina utmaningar i att ständigt ligga i framkant och ta fram nytt samtidigt som en försäljning måste ske för att stötta utvecklingen.

Vad ser du som största utmaningen för kvinnor i arbetslivet idag och för dig som VD?
För mig så ser jag en stor utmaning i ledarskapsstilar och beteenden. Det har länge vart så att en ledare ska se ut, agera, känna och låta på ett visst sätt. På ett sätt som inte är särskilt feminint. Jag vill kunna vara öppen och känslosam och inte få mindre respekt för det. Jag vill även kunna vara hård och rättvis utan att bli anklagad för att vara känslokall. Jag vill utmana normen på hur en ledare ska vara historiskt sätt.

Hur kom idén till Yuhme och vad gör ni?
Jag hade under en längre tid haft en gnagande känsla och vilja att göra något betydelsefullt. Så innan jag skulle gå på föräldraledighet med vår yngsta dotter (nu 2.5år) så bestämde jag mig för att använda den tiden på ett meningsfullt sätt. Jag ville starta ett embryo på någonting som kunde växa organiskt och stort som på sikt kan ge oss den livsstil vi eftersöker. Jag ville även visa mina döttrar att vi kan leva precis det livet vi vill leva och hur viktigt det är att bidra med något till människor som inte har ett lika privilegierat liv som vi har här i Sverige. En lång historia kort så startade vi vårt sociala entreprenörsbolag Yuhme Oktober 2015 ett år senare var vår produkt färdig ”världens mest miljövänliga vattenflaska med en högre mening.” Vi har tagit fram en vattenflaska gjord på sockerrör och för varje flaska som vi säljer bidrar vi med 6 månaders rent vatten till en person i Central Afrikanska Republiken. Yuhme står för You-Us-Humanity-Me-Environment och representerar det vi värderar allra högst; miljön (vattenflaskan har ett negativt Co2 footprint och är gjord av en förnyelsebar energikälla), mänskligheten (rent vatten är en mänsklig rättighet) konsumenten (en giftfri snygg vattenflaska där alla kan var med och göra skillnad).

Hur gör du för att stärka ditt självledarskap?
Jag reflekterar oerhört mycket- en stor del av det jobbet gör jag med en coach men även en hel del meditation och yoga. Jag läser även väldigt mycket böcker och försöker hela tiden utgå ifrån vem jag är och hur viktigt det är för mig att alltid vara sann mot mig själv.

Vad har ditt medlemskap i 4good Business Network givit dig?
Ofantligt mycket! Jag är så innerligt tacksam för allt som 4good gett mig! Allt ifrån återförsäljare, marknadsföringshjälp, försäljning, redovisning, investeringar, rekrytering men kanske viktigast av allt en rad nya vänner. Vänner som jag värderar otroligt mycket och som verkligen har gjort att jag känner mig mer tillfreds där jag är och i Göteborg som stad. Jag har någon som ”har min back” i nästan alla situationer.

Har du något nätverkstips?
Våga våga våga! Våga bjuda på dig själv, fråga om hjälp och var sårbar. Jag är en otroligt blyg person- så min första träff med 4good var jättetuff för mig- att gå till ett ställe med så många nya ansikten. Oftast sitter mycket i en själv att man är rädd att uppfattas på ett visst sätt men oftast så är personen mittemot upptagen med att tänka exakt samma sak.

Var hämtar du energi?
På morgonen. Morgonen är min heliga tid- tyvärr dock väldigt tidig sådan med två små barn. Men även om det blir 10min yoga innan kidsen vaknar så gör det en otrolig skillnad. Ibland blir det en löprunda eller en sväng till gymmet. En sak som jag börjat med det senaste året är att skriva tacksamhets dagbok och det är något jag verkligen kan rekommendera. Sol, hav, familj och kaffe är några andra riktiga energi sprutor för mig.

 

Vill du veta med om Alexandras verksamheter hittar du länkar till dom nedan:
http://www.piigab.com/
https://www.yuhme.se/

 

Vill du också vara med i 4good Business Network? Läs mer här och skicka in din intresseanmälan.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Vill du vara en del av 4good? Signa upp dig kostnadsfritt för vårt nyhetsbrev och få inbjudningar, pepp och inspiration!