Meny

Drömmen kan behöva en spark i baken

Anne Liljeroth
19 april 2018

Vilken kväll det blev! Det var inte tyst en sekund när vinnarna av 4goodtävlingen, Har du också författardrömmar, sågs i mitt kök. Tre vinnare och en vän till dem vardera, och så jag och min författarvän Susanne Boll fick en härlig kväll med massor av skriv- och bokprat.

Så vad pratade vi om? Bland annat om att alla bär på en historia. Det kan vara något man själv upplevt, något man fantiserat ihop eller en kunskap man tror kan berika världen. Allt kan delas i text. Det gäller bara att sätta fart på skrivandet. Och en av de stora frågorna under kvällen var; hur börjar man?

Hur skriver man en bok? Sannolikt har alla författare sin egen process, men vi pratade om att skriva synopsis, utveckla karaktärer, miljöer och scener. Tidigt lägger man också tid på att fundera på struktur, och perspektiv. Och när man så småningom har ett råmanus klart, så skriver man om. Redigerar och ändrar. Det är sällsynt att en text är bra från första början.

Vi pratade om hur man tar kontakt med ett förlag, om hur man når sina läsare och alla de nya utmaningar som man ställs inför när ens bok väl blir utgiven. Susanne, som just släppt en ny bok (Eldsystrar, på förlaget Bokfabriken) berättade att de senaste veckorna med PR och marknadsföring varit superintensiva. Radio, TV, och artiklar. Inte alls som det ensamma arbetet med att skriva.

Och så till kvällens klo: Författarvännerna.
Författarlivet blir så mycket roligare med likasinnade. Människor som förstår vad en skrivbubbla är, som förstår motgång och hurrar i framgång. Som bidrar till motivation, skrivglädje och den där beryktade sparken i baken som man ibland behöver för att komma igång, eller slutföra ett skrivprojekt. Hurra för skrivarvänner!

Vilken kväll!
Tack alla ni som kom och gjorde kvällen så speciell och tack för att ni delade era historier och bokidéer. Så många drömmar, så mycket att skriva, nu sätter vi igång!

 Tips till dig som funderar på att skriva en bok:

  • Strunta i hur du skriver, bara skriv, sätt igång!
  • Tag hjälp (gå en kurs, träffa likasinnade).
  • Det går alltid att ändra text, skriv om!
  • Våga låta andra läsa.

Lycka till! /Anne, författare och medlem i 4good Business Network. 

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Vill du vara en del av 4good? Signa upp dig kostnadsfritt för vårt nyhetsbrev och få inbjudningar, pepp och inspiration!